پنجشنبه 27 اردیبهشت 1403 |

تقدیم لوح تقدیر و هدیه جشنواره بین‌المللی فارابی به استاد آذرمیدخت صفوی

 | تاریخ ارسال: 1402/7/23 | 
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در حاشیه نشستی در فرهنگستان زبان و ادب فارسی و با حضور جناب آقای دکتر حداد عادل، ریاست فرهنگستان و همچنین سفیر کشور دوست و برادر هندوستان، لوح تقدیر و هدیه چهاردهمین جشنواره بین‌المللی فارابی توسط دکتر رضا غلامی، رئیس دبیرخانه دائمی جشنواره بین‌المللی فارابی تقدیم استاد گرامی خانم دکتر آذرمیدخت صفوی شد.

 
در این برنامه، دکتر رضا غلامی، طی سخنانی گفت: جشنواره بین‌المللی فارابی یکی از برجسته‌ترین جشنواره‌های علمی جمهوری اسلامی ایران است که هر ساله توسط هیئت عالی داوری استادان بزرگ و صاحب آثار و خدمات علمی مهم در دو عرصه ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی شناسایی می‌شوند و مورد تقدیر قرار می‌گیرند. در این بین، زبان و ادب فارسی که باید از آن به زبان حکمت، نیک‌ورزی و صلح تعبیر کرد، از اهمیت دوچندان برخوردار است. در این دوره از جشنواره هیئت عالی داوری با افتخار تصمیم گرفت از استاد گرامی سرکار خانم دکتر آذرمیدخت صفوی به خاطر خدمات ارزشمند و گرا‌‌‌ن‌سنگی که در عرصه آموزش، پژوهش و ترویج زبان فارسی و اسلام شناسی داشته‌اند تقدیر به عمل آورد. برای این استاد بزرگوار آرزوی سلامتی و بهروزی دارم. 
 
گفتنی است، دکتر آذرمیدخت صفوی، در سال ۱۹۴۸ در خانواده‌ای اهل فرهنگ و ادب در لکهنو هند به دنیا آمد. اجداد وی از صفوی‌های ایران بودند که در دوره نادرشاه به هند مهاجرت کردند. او بنیانگذار و رئیس مرکز تحقیقات زبان فارسی هند، استاد دانشگاه علیگر و رئیس انجمن استادان زبان فارسی هند، عضو هیئت تحریریه «مجله قند فارسی» و «مجله ایندو ایرانیکا» و «دانشنامه شبه قاره» بوده است.
ایشان پس از پایان تحصیلات مقدماتی و متوسطه، به دانشگاه اسلامی علیگر راه یافت و به تحصیل در رشته زبان فارسی پرداخت. در سال ۱۹۶۶ مدرک کارشناسی، در سال ۱۹۶۸ مدرک کارشناسی ارشد و در سال ۱۹۷۴ دکترای زبان و ادبیات فارسی را از دانشگاه علیگر دریافت کرد. عنوان رساله دوره دکتری او «سعدی، شاعر غزلسرا و بشر دوست» است و راهنمایی رساله دکتری او را دکتر نذیر احمد بر عهده داشت. تز دکتری خانم صفوی مقایسه و مطالعه تطبیقی بین غزلسرایی حافظ و سعدی است. وی پس از پایان تحصیلات به استخدام دانشگاه اسلامی علیگر درآمد و هم‌اکنون پس از گذشت بیش از ۳۰ سال، همچنان در بخش زبان و ادبیات فارسی این دانشگاه، مشغول تدریس زبان و ادبیات فارسی است. ایشان به زبان‌های اردو، انگلیسی و هندی نیز تسلط دارد و تاکنون در بیش از ۶۰ سمینار و کنفرانس بین‌المللی، به‌ویژه در ایران و هند شرکت داشته است.
پدربزرگ دکتر صفوی، نواب‌الدوله شمس‌آبادی نویسنده‌ای پرکار بود که بیش از ۲۰ جلد کتاب به زبان فارسی از خود به جای گذاشته و پدرش محمد صادق صفوی است که در واقع اولین آموزگار و مشوق وی در آموختن زبان فارسی و آشنایی با فرهنگ غنی ایران است. او دانش‌آموخته رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه اسلامی علیگر هند بود. وی به پاس خدمات شایسته در ترویج زبان و ادبیات فارسی در سال ۲۰۰۶ از رئیس‌جمهور هند تقدیرنامه دریافت کرد و بیش از ۵۰ کتاب و ۲۰۰ مقاله به زبان‌های فارسی، اردو و انگلیسی با موضوع ادبیات، نظم و نثر، فرهنگ و جامعه‌شناسی تألیف و جوایز ارزشمندی از نهادهای مختلف دریافت کرده است. از جمله آثار او می‌توان به این موارد اشاره کرد: «تشریح الاقوام»، «آفتاب عالم تاب»، «بحر زخار»، «داستان کوتاه پس از انقلاب اسلامی در ایران»، «تناسب اندیشه مولانا در عصر حاضر»، «تصوف و عرفان در ادبیات فارسی»، «تذکره‌نویسی در ادبیات فارسی»، «بررسی ادبیات داستانی فارسی»، «نقش مثنوی در ادبیات فارسی»، «کوچه عشق» (ترجمه داستان‌های کوتاه فارسی)، «میراث مکتوب هند و ایران»، «نقش غزل در ادبیات فارسی»، «حدیث هند در ادبیات فارسی»، «انسان‌گرایی و اخوت جهانی در شعر و ادب فارسی»، «اعجاز خسروی»، «تاریخ احمدی»، «سعدی مرد بشر دوست»، «نفوذ فرهنگ و زبان و ادب فارسی در هند»، «روابط هند و ایران»، «نقش زبان و ادبیات فارسی در فرهنگ مشترک هند»، «انقلاب و خلاقیت، بررسی انتقادی ادبیات، فیلم و هنر در ایران پس از ۱۹۷۹».
 

دفعات مشاهده: 460 بار   |   دفعات چاپ: 73 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر


کلیه حقوق این وبگاه متعلق به پانزدهمین جشنواره بین‌المللی فارابی است.

طراحی و برنامه‌نویسی: یکتاوب افزار شرق