شنبه 1 اردیبهشت 1403 |

فارابی؛ جشنواره ای ممتاز در حوزه علوم انسانی و اسلامی

 | تاریخ ارسال: 1401/4/11 | 
جشنواره بین‌المللی فارابی در طول سال‌های گذشته با هدف پشتیبانی فکری از آثار برگزیده و حمایت از محققین، فرهیختگان و افراد مستعد در حوزه علوم انسانی پا به این عرصه گذاشته است. در همین رابطه جشنواره سعی دارد به‌عنوان یک محرک یا مشوق برای پژوهشگران این حوزه ایفای نقش کند و علوم انسانی بیش‌ازپیش رشد و توسعه متناسب با جامعه امروزی پیدا کند.
تعالی علوم انسانی بدون شناخت آخرین نظریات علمی امکان‌پذیر نیست و برای پیشرفت جامعه علمی کشور در حوزه علوم انسانی برگزاری هرساله جشنواره فارابی در دستور کار قرار گرفته است.
اولین دوره جشنواره فارابی در سال ۱۳۸۶ برگزار شد و تا امروز دوازده دوره را پشت سر گذاشته و سیزدهمین دوره جشنواره ۱۴ تیرماه ۱۴۰۱ برگزار می‌شود. حالا و در آستانه سیزدهمین دوره برگزاری، نگاه تعدادی از اعضاء کارگروه جشنواره و چهره‌های ‌ماندگار علمی که به موضوع نقش جشنواره در حوزه علوم انسانی پرداخته‌اند، جمع آوری شده و در ادامه آمده است.

دکتر منصوره اتحادیه: رفع کمبودهای مطالعات علوم انسانی با برگزاری جشنواره فارابی
 جشنواره فارابی به‌عنوان یک حرکت علمی چشمگیر و پایدار، می‌تواند بسیاری از کمبودها و کاستی‌های مطالعات علوم انسانی در کشور را برطرف کند و راهکارهای ارزشمندی را برای ادامه راه ارائه دهد. جشنواره در حقیقت یک بوته آزمایش و آزمایشگاهی برای کیفیت سنجی و یا مشوقی برای پیشبرد پژوهش های علوم انسانی است.

دکتر محمودحکمت نیا: فارابی، حامی چهره‌های برجسته در علوم انسانی
جشنواره فارابی در وهله اول به‌دلیل کسب اعتبار علمی در داخل و خارج از کشور ، مورد توجه نهادهای معتبر  بین‌المللی قرار گرفته و  در وهله دوم با فعالیت در حوزه علوم انسانی موجب ایجاد یک ظرفیت مطلوب در این حوزه و ابزاری جهت ارائه و عرضه دیدگاه‌ها و نظریه‌های برگزیده شده است.
جشنواره به لحاظ عملکرد، باتوجه به سبقه‌ای که از دوره‌های پیش به جا گذاشته، نشان داده است که از تمام ظرفیت‌های موجود استفاده مطلوب و مقبول کرده و از چهره‌های برجسته در حوزه علوم انسانی حمایت می‌کند؛ که این عمل جای تقدیر و تشکر دارد. در مجموع فارابی در طول این سال‌ها توانسته یک جشنواره در سطح جمهوری اسلامی ایران باشد و برای خود در حوزه بین‌المللی اعتبار بخرد.

آیت الله علی دوست: مزیت فارابی رفتار صادقانه در فرآیند مسائل علمی است
کار اصلی جشنواره، شناسایی آثار فاخر و معرفی به نسل حاضر و آینده و تشویق اهل فکر و دانش است، چراکه اهل دانش به احترام فکر قدم برمی‌دارند، بنابراین باید محترم شمرده شوند. در واقع زمانیکه یک اثر هم معرفی و صاحب اثر تشویق می شود، با خود نتایج خوبی را به همراه خواهد داشت.
جشنواره‌ فارابی در طول این مدت، تا آنجا که بستر و فضای لازم را در اختیار داشته، توانسته است در این فرآیند بسیار موثر عمل کند. مهم‌ترین مزیت جشنواره فارابی رفتار صادقانه در فرآیند مسائل علمی است. جشنواره فارابی به هیچ وجه به مسائل جناحی و سیاسی فکر نمی‌کند و امیدوارم در این مسیر پیش برود و موفقیت‌های بیشتری را کسب کند و سایر نهادها براساس همین سبک و سیاقی که فارابی در پیش گرفته رفتار کنند. 

دکتر شریف لک‌زایی: فارابی به مثابه ویترین سطوح مختلف علوم انسانی
جشنواره فارابی می‌تواند با قدمت ۱۲ دوره ای که از برگزاری داشته است و نامی که از یک متفکر و دانشمند مسلمان گرفته است، در متن و ساختار دانشگاه‌های جهان معرفی شود. از طرفی برگزاری همایش‌هایی در راستای تفکر این فیلسوف در سطح بین‌المللی می‌تواند موجب برداشتن یک گام بزرگ و ارتباط با دیگر اندیشمندان دنیا باشد.
جشنواره فارابی در طول این دوازده دوره تمام سعی و تلاش خود را بر پایه رشد و توسعه و شکوفایی علوم انسانی در داخل کشور و انتقال آن به جامعه بین‌المللی گذاشته است. جشنواره ویترینی است که  سطوح، لایه‌ها و جلوه بیرونی مختلف علوم انسانی را به محققان نشان می‌دهد.

حجت الاسلام محمدجواد رودگر: نقش فارابی در تحول بنیادین در علوم انسانی
جشنواره‌ها ازجمله‌ فارابی می‌توانند نقش بنیادین و زیرساختی درعلوم انسانی و همچنین درتولید و تحول آن ایجاد کنند که با عنایت به نیاز نظام و جامعه اعم از جامعه دانشگاهی و حوزوی و جامعه به معنای آحاد مردم این مسئله ضرورت پیدا می کند.
جشنواره فارابی قابلیت آن را دارد که در خط مقدم تحول علوم انسانی قرار بگیرد. خط مقدم تحول  به معنای خط تمهیدی است نه خط تولیدی، چراکه محققان به صورت منفرد و یا جمعی و یا سازمانی با مراکز و نهادهای علمی و پژوهشی در حال ایفای نقش هستند.

دکتر فاطمه جان احمدی: نقش فارابی در معرفی ایران از طریق دیپلماسی فرهنگی
جشنواره فارابی، در طول این چند سال نشان داده که جشنواره موفقی در راستای جذب و جلب اعتماد مخاطبان بوده و توانسته جامعه مذهبی ایرانی اعم از شیعه و سنی را گرد هم بیارود. فارابی با حضور و شرکت مخاطبان مختلف با موضوعات متفاوت در این چند دوره نشان داده است که باتوجه به جغرافیای مذهبی ایران که از یک تنوع خاص برخوردار است، می تواند نظر مخاطب خود به‌ویژه قشر جوان را جلب کند. به همین خاطر  فارابی در خصوص معرفی چهره ایران و اسلام بیش‌ازپیش باید تلاش بکند و برای نشان دادن چهره درست از ایران می‌تواند از دیپلماسی فرهنگی استفاده بکند.

حجت الاسلام بهجت پور: حضور فرهیختگان پژوهنده، جنبه نوآوری جشنواره است
تمام جشنواره‌هایی که در حوزه علوم انسانی فعال هستند؛ هرکدام به سهم خود برای توسعه و گسترش در این حوزه تلاش می‌کنند،و این عمل با هر وسعتی که انجام می گیرد، قابل تشکر و قدردانی است.
 جشنواره فارابی باتوجه به رویکردهایی که داراست، از جمله آثاری که به مجموعه عرضه می‌شود، به‌صورت نوآورانه عمل می‌کند؛ در واقع حضور فرهیختگان پژوهنده جنبه نوآوری جشنواره محسوب می‌شوند، که این عمل ستودنی و قابل ستایش است.
جشنواره فارابی برای بسط و گسترش خود در حوزه علوم انسانی باید بیش‌ازپیش تلاش کند، تا از این طریق بتواند موفقیت‌های بیشتری را کسب و به جامعه علمی کشور به بهترین صورت ممکن خدمت کند.

محمد روشن: فارابی مشوق گروه‌های پژوهشی است
جشنواره‌ فارابی برای افرادی که در حوزه علوم انسانی در گروه‌های پژوهشی، آکادمیک و یا غیر آکادمیک مشغول تحقیق و پژوهش هستند، نقش مشوق را ایفا می‌کند. یکی از مهم‌ترین مزیت‌های جشنواره رقابت موجود در حوزه ملی و بین‌المللی است، اما عدم اعمال نظرات غیرعالمانه و  برخی از گرایشات غیر علمی می‌تواند بزرگترین آفت جشنواره به حساب بیاید.
جشنواره فارابی در طول این سال‌ها فارغ از این نوع گرایش‌ها پژوهش‌های خود را معرفی کرده است؛ بنابراین اگر همین مسیر را ادامه دهد، از مزیت‌ها و توفیقات بیشتری در حوزه داخلی و خارجی بهره‌مند می‌شود.

دکتر سعید زاهدانی: جشنواره فارابی، توانایی پاسخ به  نیازهای عینی جامعه را دارد
جشنواره فارابی یکی از ابزارهای تشویقی جهت تحول در حوزه علوم انسانی است. هر امر طبیعی با تشویق و الگوسازی اتفاق می‌افتد و جشنواره فارابی هم به طور تشویقی و الگوسازی عمل می‌کند.  اگر جشنواره فارابی قصد تحول در علوم انسانی را دارد، باید خواستگاه تشویقی خود را گسترش دهد؛ اما تنها با این اقدام مسیر تحولی مورد نظر در حوزه علوم انسانی شکل نمی‌گیرد؛ بلکه به یک جریان سازی فکری و عملی نیاز داردکه توسط افراد مستعد ارزشمند و دانشمند ایجاد شود.
 جشنواره فارابی توانایی پاسخ به  نیازهای عینی جامعه را دارد. در واقع از همان مکانیزم تشویق می‌تواند در راستای پاسخ به نیازهای عینی جامعه کمک بگیرد که شاخه‌های مختلفی را هم در برمی‌گیرد.

دکتر محمد ترکی: یکی از وظایف فارابی، بارور کردن ظرفیت‌های علمی به زبان فارسی است
جشنواره بین‌المللی فارابی بستر یا مکتبی است جهت ایجاد تحول بنیادین در حوزه علوم انسانی که در تولید علم به‌صورت تخصصی نقش‌آفرینی می‌کند. یکی از وظایف اصلی جشنواره فارابی یا هر جشنواره ملی دیگر بارور کردن ظرفیت‌های علمی به زبان فارسی و انتقال مفاهیم علمی به سرتاسر جهان است، چراکه این امر موجب مقابله با جلوگیری از مضمحل شدن زبان فارسی در راستای تهاجم زبان‌های غالب خارجی شده ولذا سبب می‌شود تا زبان فارسی به تاریخ نپیوندد و برای مجاورت متداول و فهم میراث و ادبیات کهن ایرانی اسلامی استفاده شود.

دکتر نوید نظافتی: فارابی برند ملی در حوزه علوم انسانی است
به‌طور کلی کشور ما رویکردهای در حال توسعه‌ را در مباحث مختلف در پیش گرفته است. باتوجه به تمام مقتضیات موجود درکشور، به توسعه همه جانبه احساس نیاز می‌شود و توسعه علوم انسانی یکی از پایه‌ای‌ترین ابزار توسعه محسوب می‌شود، که جشنواره فارابی اثربخشی‌های خود را به نوعی متمایز در سطح ملی فراهم کرده و به یک برند ملی در این حوزه تبدیل شده است.
فارابی اندیشمندان حوزه علوم انسانی را در مسیر تکاپوی بیشتر قرار داده، که می‌تواند در توسعه همه جانبه موثر باشد. جشنواره‌ها، رویدادها، رقابت‌ها و یا ممیزی‌ها، در کشور ما به‌ صورت حیاتی می‌توانند عامل تحریک کردن نگرش و ذهنیت‌های محققان ومتفکران در حوزه علوم انسانی باشند.
 
 

دفعات مشاهده: 1401 بار   |   دفعات چاپ: 78 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر


کلیه حقوق این وبگاه متعلق به پانزدهمین جشنواره بین‌المللی فارابی است.

طراحی و برنامه‌نویسی: یکتاوب افزار شرق