پنجشنبه 9 فروردین 1403 |

در نشست شبکه نخبگان علوم انسانی مطرح شد: مردم جهان به دنبال ثبت و حفظ آثار ناملموس فرهنگ هایشان هستند

 | تاریخ ارسال: 1395/5/5 | 

نخستین نشست از سلسله نشست های شبکه نخبگان علوم انسانی روز دوشنبه مورخ 4 مرداد ماه در محل دبیرخانه دائمی جشنواره بین المللی فارابی برگزار شد. در این نشست دکتر آتوسا مومنی، با عنوان «جایگاه میراث ناملموس در عرصه ملی و بین المللی و اقدامات حمایتی آن در ایران» در حوزه ایران شناسی شبکه نخبگان علوم انسانی این جشنواره سخنرانی کرد.

به گزارش واحد اطلاع رسانی و تبلیغات هشتمین دوره جشنواره بین المللی فارابی، وی با اشاره به اینکه میراث ناملموس از ظرفیت های تا حدی شناخته شده در جوامع است، گفت: مردم ایران پس از انقلاب به میراث ملموس خود بسیار توجه نشان دادند و البته این آگاهی در سطح جهان افزایش یافت و ایران هم از آن مستثنی نیست.

مومنی آن دسته از آثار و بقایای بر جای مانده از انسان که معرف تعامل آن با محیط زیست و نشانگر تفکر و توان در جریان تاریخ است را میراث فرهنگی خواند و افزود: نیاز در جامعه است که می تواند که منجر به خلق این میراث شود. میراث فرهنگی در جهان به دسته های مختلفی چون میراث فرهنگی ملموس، طبیعی و ناملموس دسته بندی می شوند.

وی درباره ارزشگذاری میراث فرهنگی گفت: ایران در سال 1309 اعلام کرد که آنچه به دوران پیش از زندیه باز می گردد، این قابلیت را دارند که به عنوان میراث ملی شناخته شوند و توانستیم همه را در چتر حمایتی قرار دهیم. اما چهل سال بعد متوجه شدیم آثار دوران قاجار و پهلوی را از دست می دهیم برای همین در سال 1352 قانون تکمله ای اضافه شد تا از این میراث نیز پاسداری کنیم.

عضو شورای حکام مرکز مطالعات منطقه ای حفاظت از میراث ناملموس آسیای مرکزی و غربی میراث معنوی را به عنوان بخشی از هویت و پیشینگی یک کشور خواند و تاکید کرد: میراث معنوی میراث کالبدی یک ملت است و خوشبختانه کشور ما در این خصوص آثار بسیاری دارد که بسیاری از آنها هم ثبت ملی و بین المللی شده اند البته مطالعه و پژوهش در خصوص این آثار را کمی دیر آغاز کردیم و اگر از سال 2003 که یونسکو ثبت این آثار را آغاز کرد فعالیت های خود را شروع کرده بودیم تا به حال آثار بیشتری را به ثبت رسانده بودیم.

وی با اشاره به نقاط ضعف و قدرت قوانین موجود درباره میراث ناملموس جهان خاطر نشان کرد: مردم جهان به دنبال ثبت و حفظ آثار ناملموس فرهنگ هایشان هستند. آنها به دنبال چتر حمایتی و قوانین الزام آور برای حفظ این آثار هم هستند.

عضو شورای حکام مرکز مطالعات منطقه ای حفاظت از میراث ناملموس آسیای مرکزی و غربی میراث معنوی، درباره هنرهایی چون تعزیه و نقالی در فرهنگ شفاهی ایران به عنوان نمونه‌هایی از میراث ناملموس اشاره کرد که خصلتی کاملاً مردمی دارند و توسط خود مردم حفظ شده و انتشار می یابند. وی با تاکید بر جایگاه فرهنگ شفاهی میان مردم گفت: فرهنگ شفاهی کمک کرده است تا دچار انقطاع نسلی میراث نشویم.

مومنی با بیان اینکه میراث ناملموس ایران و جهان، سرشتی کاملا سیال دارند و از مرزهای جغرافیایی گذر می‌کنند، اظهار کرد: به دلیل این خصلت است که می توان میراث ناملموس را به عنوان ابزاری برای تفاهم مشترک و صلح منطقه‌ ای و بین المللی معرفی کرد.

وی درباره مفهوم میراث فرهنگی ناملموس و می توان میراث ناملموس را بدلیل نقش بسیار مهمی که در حفظ هویت های ملی و بومی دارند، به‌ عنوان رکنی از ایران شناسی هم در بخش داخلی و هم در بخش خارجی جشنواره بین المللی فارابی لحاظ کرد و پژوهش های محققان داخلی و خارجی را در این حوزه شناسایی کرد.

تصاویر این نشست را در اینجا مشاهده کنید.

متن کامل سخنرانی این استاد دانشگاه در بخش شبکه نخبگان جشنواره بین المللی فارابی متعاقبا منتشر خواهد شد. 


دفعات مشاهده: 11763 بار   |   دفعات چاپ: 321 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر


کلیه حقوق این وبگاه متعلق به پانزدهمین جشنواره بین‌المللی فارابی است.

طراحی و برنامه‌نویسی: یکتاوب افزار شرق