جمعه 10 فروردین 1403 |

عبدالحسین نیک‌گهر برگزیده نهمین جشنواره بین المللی فارابی: فارابی و خوارزمی دو بال برای نگهداشتن جوانان با استعداد در داخل کشور

 | تاریخ ارسال: 1397/11/30 | 
به گزارش دبیرخانه دائمی جشنواره بین‌المللی فارابی، جشنواره بین المللی فارابی دهمین دوره خود را در بهمن‌ماه امسال برگزار کرد. یکی از مهمترین اهداف این جشنواره‌ها قدردانی از پیشکسوتان و اندیشمندان حوزه‌های مختلف است. در نهمین جشنواره بین‌المللی فارابی از دکتر عبدالحسین نیک‌گهر به عنوان مترجم برتر تقدیر شد. در گفت‌وگویی که با ایشان داشتیم معتقد است کارکرد این‌گونه جشنواره‌ها باید ایجاد فضایی برای نگهداشتن جوانان تحصیل‌کرده در جامعه و جلوگیری از فرارمغزها باشد. در ادامه این گفت‌وگو آمده است.
*جنابعالی در نهمین جشنواره بین المللی فارابی به عنوان مترجم برتر معرفی شدید؟ برای ترجمه کدام اثر؟
 
بله، مجموعه آثارم را دیده‌اند. از کتاب فرهنگ انتقادی جامعه ­شناسی بگیرید تا دو جلدی تاریخ اندیشه جامعه­ شناسی و 5 جلد کتاب ­های نظریه جامعه ­شناسی تالکوت پارسونز، نوبرت الیاس، ماکس وبر.... من حدود 45، 50 تا کتاب دارم ولی حدود بیست تا از آنها کتاب ­های درسی در جامعه­ شناسی نظری و کاربردی است. فکر می ­کنم به مجموعه کارهایم نظر دادند.
*آقای دکتر، نقش جشنواره­ هایی مانند جشنواره بین‌المللی فارابی، که مهم ترین جشنواره در حوزه علوم انسانی است، در بهتر شناساندن یا بهتر شدن وضعیت علوم‌انسانی در جامعه را چگونه ارزیابی می ­کنید؟
من خودم در انتخابم هیچ دخالتی نداشتم. به من خبر دادند که به اتفاق آراء برگزیده شده‌اید. البته اگر این جشنواره­ ها درست کار کنند، همانطور که این جشنواره درست کار کرده و می‌کند. بدون اینکه هیچ نوع تقاضایی از طرف من باشد، یک عده نشستند انصافاً کارهای 30- 40 سال گذشته من را گذاشتند و به اتفاق آراء رأی دادند و به من هم زنگ زدند. وقتی به من خبر دادند من اصلاً باور نمی ­کردم، یعنی چنین انتظاری نداشتم.
به نظرم آدم ­های درست و بی­ غرض هستند چون اصلاً من در کارهای سیاسی دخالت نمی ­کنم. من کار خودم را می ­کنم. الان نشسته ­ام و مقدمه آخرین کتابم که درباره اقلیم ­شناسی سیاسی است را می­ نویسم. واقعاً بی ­مزد و منت اینجا نشسته­ ام و روزی 14- 15 ساعت کار می­ کنم. این است که بخشی از این جشنواره‌ها خوب هستند به شرط اینکه آدم­ها
بی ­غرض آنها را اداره کنند. یعنی توقعات بیش از کار علمی از شخص نداشته باشند.
 
*آقای دکتر با این نگاهی که شما فرمودید، جشنواره
بین‌المللی فارابی را مثبت ارزیابی فرمودید.
 
بله، من مثبت ارزیابی می ­کنم چون بدون اینکه من اطلاعی داشته باشم کارهایم را داوری کردند. واقعاً دوستانی دیدیم آنجا بسیار سلیم­ النفس و واقعاً فقط به خود اثر توجه داشتند. دیدن این همه کار، سخت است.
 
*آقای دکتر این جشنواره ­ها چقدر می­ توانند در عرصه سیاستگذاری­ ها، در توسعه علم در کشور مؤثر باشد؟ چقدر می­ توانند نخبگان علوم انسانی را به جامعه علمی معرفی کند.
 
گفتم. به شرطی که فقط به صورت علمی باشد، می­ تواند مؤثر باشد. اما اگر بخواهند جهت بدهند و آن را به  مراکز قدرت وابسته کنند هیچ فایده­ ای ندارد. ولی اگر واقعاً عده­ ای
آدم­ های سلیم­ النفس و با صلاحیت و صاحب دانش کافی در رشته‌های مختلف، جمع شوند و همکاری کنند که راهی برای جوان ­ها باز کنند. برای آن ­ها یک جای تشویقی باز کنند و به آن ­ها کمک کنند، بسیار خوب است.
 
* آقای دکتر با توجه به اینکه شما پارسال برگزیده بودید، بازخوردهایی که بعد از برگزیده­ شدن داشتید چگونه بود؟
هرجا من می­ رفتم ناشرها و بقیه تبریک می­ گفتند، الان اگر شما فیس­بوکم را باز کنید، اتفاقاً این بازخوردها را آنجا گذاشته­ ام. همین الان در فیس­بوکم بازخوردهای سال گذشته هست و دوستان به من تبریک گفته‌اند  که بله حق تو بود، تا کنون سه چهار بار چهار کتابم حداقل به کتاب سال رسید و در دقیقه 90 رد شد، ولی خانه کتاب پارسال «یادگار ماندگار» را درآورد. اسم من جزو 110 نفر هست که در صفحه (99)  این ویژه‌نامه هست. بعد هم همین جشنواره بین المللی فارابی بود. در این مدت فقط همین دو جا بود که از من قدردانی کردند. هرچند شخصاً هیچ انتظاری نداشتم. واقعاً وقتی هم که خبر دادند من خودم باور نکردم، تا بعد از اینکه دعوتنامه آمد و رفتیم.
 
* آقای دکتر چه پیشنهادی برای بهبود و بهتر برگزار شدن جشنواره دارید؟
من که در هیچ کاری دخالت ندارم هیچ چیزی نمی­ توانم بگویم. اما این کار فقط با بودجه درست نمی ­شود. حسن نیت و پشتکار می‌خواهد تا افراد علاقمند باشند که برای چه دارند خدمت می ­کنند. هدف باید تشویق جوانان باشد، ا ستعدادیابی باشد و تشویق جوانان که امیدوار باشند در این مملکت بمانند و کار کنند نه این که چمدانشان را ببندند و از مملکت بروند. نه فقط برای رشته علوم انسانی، علوم خاص هم همینطور است. در فیزیک و شیمی و ریاضیات و بقیه رشته­ ها، هم جشنواره خوارزمی است.
هر دوی اینها دو بال هم هستند که به نگهداشتن جوانان بااستعداد کمک می­ کنند، تشویق شان می ­کنند، و الا من شخصاً هیچ توقعی برای خودم ندارم.
هدف باید استعدادیابی به معنای واقعی بدون غرض باشد. یعنی ببینند کار این شخص سالم است؟ کتاب صحیح است؟ کار خودش است؟ از جایی برداشت نشده؟ یعنی اینها هم خیلی مهم است که در این مملکت که سرقت ­های ادبی و سرقت ­های علمی و سرهم ­بندی ­می­ کنند. اینها نباشد و بعد اصیل باشد، بشناسند. این نوع جشنواره­ ها برای این گونه کارها است.

دفعات مشاهده: 12517 بار   |   دفعات چاپ: 408 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر


کلیه حقوق این وبگاه متعلق به پانزدهمین جشنواره بین‌المللی فارابی است.

طراحی و برنامه‌نویسی: یکتاوب افزار شرق