پنجشنبه 9 فروردین 1403 |

در نشست خبری جشنواره فارابی مطرح شد: وظیفه داریم آثار و محققان را کشف کنیم

 | تاریخ ارسال: 1395/5/23 | 

 رئیس دبیرخانه جشنواره بین المللی فارابی با تاکید بر افزوده شدن امکان ثبت نام افراد حقوقی در این جشنواره تاکید کرد: وظیفه داریم تا نسبت به کشف آثار و شناسایی محققان در حوزه علوم انسانی اقدام کنیم که این امر می‌تواند از طریق مشارکت مؤسسات حقوقی محقق شود.

به گزارش واحد تبلیغات و اطلاع رسانی دبیرخانه هشتمین دوره جشنواره بین المللی فارابی، دکتر حسین میرزایی در نشست خبری فارابی امروز،  23 مرداد ماه، با تبریک روز خبرنگار به اصحاب رسانه گفت: خبرنگاری به نگارش خبر اطلاق می شود. واژه خبرنگار حق کاری را که شما انجام می دهید ادا نمی کند و متخصصان باید واژه ای را برای آن در نظر بگیرند تا حق مطلب ادا شود زیرا کار شما نگارش خبر نیست. نگارش و انعکاس خبر بخشی از کار شماست و این فعل همه آن چیزی نیست که انجام می دهید. خبرنگاران موضوعی را در دستور کار قرار می دهند و  مباحثی را که به فراموشی سپرده شده است، با پرسشگری، برجسته ساختن و حساسیت ایجاد کردن در دستور کار جامعه و مسئولان قرار می دهید.

وی با بیان اینکه همه کارهایمان در حوزه علوم اجتماعی به معنای عام و علوم ارتباطات به معنای خاص قرار می گیرد، تشریح کرد: با جامعه و با عنصر ارتباط که پیونددهنده جامعه است، سر و کار داریم. سویه ارتباطی این تعریف زیاد است اما علوم اجتماعی به معنای عام چیزی جز علم مطالعه رابطه اجتماعی و پیچیدگی های آن نیست. یعنی علم مطالعه میزان، کیفیت، چگونگی و ساختار ارتباط اجتماعی است.

میرزایی با تاکید بر اهمیت نقش رسانه به دلیل محلی برای تعامل و ارتباط افراد و جامعه خاطر نشان کرد: 17 مرداد، روز خبرنگار، روز ارتباط است و از این رو اصحاب رسانه باید نشست های تخصصی و بحث های درونی در این باره به این بهانه و هم چنین 27 اردیبهشت، روز ارتباطات و روابط عمومی برگزار کنند. واژه خبرنگار کار شما را بازتاب نمی دهد و نیاز است تا این حرفه و چالش های آن را شناخت.

رئیس دبیرخانه جشنواره بین المللی فارابی با تاکید بر اهمیت فضای مجازی و شکل گیری فضای جدیدی برای ارتباط خاطر نشان کرد: برساخت اجتماعی به عنوان کار رسانه است و تا جایی پیش رفته که واقعیت مجازی به عنوان برساخت اجتماعی به وجود آمده و خود یک واقعیت دیگر است. فضای مجازی واقعی ترین جهان است زیرا اثرگذارترین جهان شده است و کنشگران آن اصحاب رسانه هستند. آنها دستورالعمل های جامعه را تعیین می کنند و ذهنیت جامعه را به خود مشغول می کنند. به همین خاطر دسنور کار جامعه، ملت، دولت و سازمان های بین المللی را مشخص می کنند.

وی دو بخش بازتاب و شکل دهی را کار اهالی رسانه داست و با تاکید بر تفکیک این دو حوزه بیان کرد: امید است که خبرنگاران در مسیر درست این دو کار را انجام دهند.

میرزایی با قدردانی از خبرنگاران در امر اطلاع رسانی برای فراخوان جشنواره گفت: با وجود اینکه زمان دریافت آثار این دوره نیمی از زمان مهلت ارسال در دوره های مشابه بوده است، رکورد تعداد آثار دریافتی در این دوره شکسته شد.  

وی از ارسال 3760 اثر به دبیرخانه جشنواره بین المللی فارابی خبر داد و گفت: دریافت آثار برای نخستین بار به شکل الکترونیکی انجام شد و تنها کتاب ها که نسخه دیجیتال آن در اختیار مولف نبوده است، نسخه کاغذی دریافت شد اما پایان نامه ها و بخشی از کتاب ها به شکل الکترونیک دریافت شد. ثبت نام بخش بین الملل این جشنواره تا 11 شهریورماه ادامه دارد.

رییس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم با اشاره به روند اعلام فراخوان و ثبت نام در هشتمین دوره جشنواره بین المللی فارابی افزود: ثبت نام در این دوره از جشنواره از تیرماه آغاز شد که با افزایش درخواست ها یک هفته مهلت ثبت آثار تمدید شد و آخرین مهلت ارسال آثار در این جشنواره تا ششم مرداد ماه بود.

میرزایی خبر داد: از 3760 اثر رسیده به دبیرخانه این دوره جشنواره 1570 کتاب، 990 پایان نامه‌ دوره کارشناسی ارشد، 509 رساله دکتری و 691 گزارش پژوهش خاتمه ثبت شده است.

وی با بیان اینکه ثبت نام در این دوره از جشنواره به دو بخش حقوقی و حقیقی بوده تقسیم شده است، ادامه داد: از 1570 اثر در بخش کتاب، 50 درصد آن توسط مؤلف حقیقی و 50 درصد بقیه از سوی بخش حقوقی یعنی از سوی ناشران و مؤسسات پژوهشی بوده است. از 691 اثر در بخش گزارش پژوهشی خاتمه یافته، حدود 600 اثر از سوی افراد حقیقی بود و مابقی توسط افراد حقوقی ثبت شد. از 509 اثر رساله دکتری 450 اثر توسط افراد حقیقی و مابقی از سوی دانشگاه ها و مراکز به ثبت رسیده و از میان پایان نامه های ارشد 900 اثر توسط افراد حقیقی ثبت شد و امیدواریم که در سال های آینده ثبت نام ها توسط افراد حقوقی بسیار بیشتر باشد و از ظرفیت دیجیتال شدن جشنواره باید بهره برد.

میرزایی در این باره توضیح داد: هدف از برگزاری این جشنواره کشف آثار علوم انسانی است؛ تاکنون آثار ارسال شده به این دوره از جشنواره از سوی افراد حقیقی بوده است. این رویکرد خوب است ولی کافی نیست. از این رو ما وظیفه داریم تا نسبت به کشف آثار و شناسایی محققان در حوزه علوم انسانی اقدام کنیم که این امر می‌تواند از طریق مشارکت مؤسسات حقوقی محقق شود.

رییس دبیرخانه هشتمین دوره جشنواره بین المللی فارابی تاکید کرد: از این رو در سال آینده در تلاش هستیم تا با تعاملات بیشتر از دانشگاه ها بخواهیم که رساله های دوره های دکتری و کارشناسی ارشد خود را برای شرکت در این جشنواره معرفی کنند.

وی با بیان اینکه جشنواره فارابی جشنواره ای در کنار سایر جشنواره ها نیست، ادامه داد: این جشنواره با همکاری سازمان هایی همچون یونسکو، آیسسکو، وزارت علوم و بنیاد ملی نخبگان برگزار می شود؛ از این رو باید در نحوه و نوع انتخاب آثار تلاش بیشتری صورت گیرد. این جشنواره مهم ترین جشنواره حوزه علوم انسانی است و استقبال از افراد و موسسات و دانشگاه ها برای دستیابی به هدف معرفی اثر فاخرتر است.

میرزایی افزود: بیشترین آثار ارسال شده به این جشنواره را مربوط به گروه های فقه و اصول با 474 اثر و علوم تربیتی، روانشناسی و علوم رفتاری با 449 اثر معرفی کرد.

وی با تبریک میلاد امام علی ابن موسی الرضا (ع) خبر داد: با توجه به اینکه «هشتمین» دوره این جشنواره برگزار می شود؛ با حمایت معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تمام برگزیدگان این دوره علاوه بر دریافت هدایای مرسوم جشنواره، به مشهد مقدس اعزام خواهند شد. بر اساس برنامه هم قرار است که این جشنواره در هفته پژوهش برگزار خواهد شد.

در ادامه این نشست خبری، دبیر شورای علمی هشتمین جشنواره بین المللی فارابی از معرفی 29 اثر برتر در این دوره از جشنواره خبر داد و گفت: علاوه بر آن نظریه پرداز برجسته نیز با مشارکت شورای عالی انقلاب فرهنگی انتخاب خواهد شد.

دکتر سیدعبدالامیر نبوی با اشاره به جزئیات این جشنواره افزود: جلسات این جشنواره با حضور رؤسای انجمن های علمی، مسؤولان برخی از نهادهای علمی کشور و تعدادی از فرهیختگان علوم انسانی برگزار شده است که در این جلسات علاوه بر بررسی تجربیات هفت دوره قبل، اساسنامه این جشنواره مورد بازبینی قرار گرفت.

وی با بیان اینکه این آیین نامه به امضای وزیر علوم، تحقیقات و فناوری رسیده است، خاطرنشان کرد: در هشتمین دوره جشنواره فارابی، در هر کمیته علمی آن، دو  نفر انتخاب می شوند.

به گفته وی، در هر کمیته جشنواره بین المللی فارابی دو نفر که شامل یک نفر محقق بزرگسال (بالای 35 سال) و یک نفر محقق جوان (کمتر از 35 سال) معرفی می شوند؛ ضمن آنکه پنج برگزیده در بخش بین المللی در این جشنواره به عنوان منتخب مورد تقدیر قرار می گیرند.

نبوی با بیان اینکه به زودی جلسه بررسی و تعیین داوران آثار این دوره از جشنواره برگزار خواهد شد، اظهار کرد: در این دوره از جشنواره تلاش داریم تا با استفاده از تجربیات هفت دوره قبل، این دوره را با کیفیت بهتری برگزار کنیم.

دبیر شورای علمی هشتمین جشنواره بین المللی فارابی این جشنواره را زمینه ای برای پاسخ به مسائل جامعه ایرانی دانست و خاطرنشان کرد: این جشنواره بستر مناسبی را برای ارتباط محققان و عالمان علوم انسانی با محققان بین المللی ایجاد می کند و این امر می تواند زمینه مناسبی را برای پاسخگویی به مسائل اساسی کشور فراهم کند.

وی خاطرنشان کرد: علاوه بر معرفی برگزیدگان آثار برتر، به معرفی انجمن های علمی برتر، فصلنامه برتر، نظریه پرداز برجسته، پیشکسوت علوم انسانی و مترجم برتر نیز اقدام خواهد شد.

نبوی با اشاره به معرفی نظریه پرداز برتر در این دوره از جشنواره توضیح داد: انتخاب برگزیدگان این بخش با همکاری و مشارکت شورای عالی انقلاب فرهنگی صورت می گیرد، به گونه ای که آثار برتر در این حوزه به این دبیرخانه، ارسال و در نهایت آثار برتر انتخاب می شوند.

در این نشست همچنین دکتر رضا ماحوزی، دبیر اجرایی هشتمین جشنواره بین المللی فارابی نیز با اشاره به فعالیت های بین المللی انجام شده در این دوره از جشنواره گفت: این جشنواره در تلاش است تا بتواند از طریق ارتباط با محافل داخلی و خارجی، هویت تاثیرگذار جایزه فارابی به عنوان بزرگ ترین جایزه علوم انسانی را تثبیت کند؛ از این رو دبیرخانه با مراکز ایران شناسی مستقر در داخل و خارج کشور ارتباط هایی برقرار کرده است.

وی با اشاره به همکاری پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی با نهادهای مرتبط همچون کتابخانه ملی، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، انجمن مفاخر علوم انسانی و معاونت بین الملل سازمان فرهنگ و ارتباطات یادآور شد: تلاش کردیم تا بخشی از این جایزه مربوط به همکاری برگزیدگان با دانشگاه های معتبر خارجی باشد. علاوه بر این، درصددیم با شناسایی متقابل ظرفیت های حوزه ایران شناسی و اسلام شناسی، حوزه های جدیدی را تعریف کنیم تا هم در جریان فعالیت های بین المللی، ارتباط محققان داخل و خارج برقرار گردد و هم از مزایای آن در حوزه گردشگری علمی و ... استفاده شود. 

تصاویری از این نشست را می توانید اینجا ببینید.


کلیدواژه ها: جشنواره فارابی | حسین میرزایی | سیدعبدالامیر نبوی | رضا ماحوزی | پژوهشکده | مطالعات فرهنگی و اجتماعی | مطالعات فرهنگی | وزارت علوم |

دفعات مشاهده: 11561 بار   |   دفعات چاپ: 312 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر


کلیه حقوق این وبگاه متعلق به پانزدهمین جشنواره بین‌المللی فارابی است.

طراحی و برنامه‌نویسی: یکتاوب افزار شرق