جمعه 10 فروردین 1403 |

خدمات خانم دکتر دلال عباس به ایران‌شناسی عظیم و منحصربفرد است

 | تاریخ ارسال: 1401/7/16 | 
سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین دکتر رضا غلامی، رئیس موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و رئیس دبیرخانه دائمی جشنواره بین المللی فارابی در نشست تکریم دکتر دلال عباس، برگزیده سیزدهمین جشنواره بین المللی فارابی، ۱۵ مهرماه ۱۴۰۱، مصادف با ۱۰ ربیع الاول ۱۴۴۴، تالار اجتماعات کتابخانه ملی بیروت 
بسم الله الرحمن الرحیم، الحمدلله رب العالمین، الصلاه و السلام علی رسول الله و علی آله الطیبین الطاهرین و لعنه الله علی اعدائهم اجمعین. 
سلام عرض می کنم خدمت شما اساتید و علماء مکرم و خوشحالم که در این نشست ارجمند که به مناسبت تکریم بانوی گرانقدر دکتر دلال عباس و تقدیم جایزه بین المللی فارابی به ایشان برپا شده است، در خدمت شما عزیزان هستم. 
هر زبانی مولود فرهنگ است اما بیش از هر چیز، این زبان است که متقابلاً به بسط و تعمیق یک فرهنگ کمک می کند تا جائیکه می توان گفت، در میان مولفه های فرهنگ، هیچ عنصری به اندازه زبان برای یک ملت، هویت بخش نیست. فراتر از این، زبان به اندازه ای اهمیت دارد، که نقش مهمی در شکل گیری گفتمان های حاکم بر علم و به تبع آن فناوری بر عهده دارد و بدون واکاوی زبان‌های رایج، نمی توان از بنیادهای علم و فناوری و مسیر تحول در آن، به راحتی رمزگشایی کرد. 
در این میان، زبان فارسی به دلیل پیوند عمیق با معناگراییِ نهفته در متن فرهنگ ایرانی-اسلامی، از ویژگی‌های منحصربفردی برخوردار است. چه بسا بتوان گفت ظرفیت زبان فارسی برای بازگویی ظرایف جهان معنوی، هم‌تراز زبان عربی است. نمونه‌های صعود زبان فارسی بر قله معناگرایی را می توان در مثنوی معنوی، دیوان حافظ و بوستان و گلستان سعدی مشاهده کرد که به ویژه در بیان لطیف و عمیق قرآن مجید و احادیث نبوی و اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام، پیشتاز است. 
در واقع باید گفت، هر چند زبان فارسی پیش از ورود اسلام به ایران نیز به معناگرایی منبعثِ از حکمت خسروانی و الهیات رایج در ایران باستان گرایش دارد، اما بعد از ورود اسلام به ایران، نه تنها در این عرصه به رشد اعجاب برانگیزی رسیده بلکه تاکنون خدمات کم نظیری را در تبیین و ترویج تعالیم اسلام نموده است. 
با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی و پیام های جذاب و منحصربفردی که انقلاب اسلامی به جهان‌ِ تشنه معنویت و عدالت ارائه داد، زبان فارسی به طور طبیعی مورد توجه نخبگان جهان، خصوصاً دنیای اسلام قرار گرفت. 
در این شرایط، برای بسیاری مهم بود که نه تنها با گفتمان انقلاب اسلامی و اسلام ناب و مترقی‌ای که امام خمینی ضمن بیان محکماتش، آنرا در برابر اسلام آمریکایی و اسلام التقاطی و مرتجعین دنیاپرست قرار داده بود آشنا شوند بلکه به طور مستمر از آنچه در جمهوری اسلامی ایران به منظور ایجاد نظام سیاسی جدید تحت عنوان مردم سالاریِ دینی، و همچنین توسعه فکر دینی در جریان است آگاه شوند و در این میان، ورود ایران‌شناسان و مترجمان خبره به صحنه، و ایفای یک نقش تاریخی در این زمینه، از اهمیت فوق العاده ای برخوردار بوده و هنوز هم هست. 
البته نمی توانم انکار کنم که با وجود انگیزه‌های قوی و زحمات فراوانی که در مسیر انتقال تحولات معرفتی از ایرانِ پس از انقلاب اسلامی صورت گرفته است، هنوز کل ترجمه ها، بر فرض که از کیفیت قابل قبولی برخوردار باشد، از یک- صدم آنچه قابلیت ترجمه داشته و دارد فراتر نمی رود.   
من بانوی مکرم، دکتر دلال عباس را در این موقعیت فوق العاده، صاحب یک نقش کلیدی قلمداد می کنم. دکتر دلال عباس علاوه بر حضور و تحصیل در ایران و آشنایی جزئی با فرهنگ و سنت ایرانی- اسلامی، خود در برهه های حساس حرکت انقلاب اسلامی به ویژه شکوفایی اندیشه نابِ اسلامی در ایران را لمس کرده است و با کوله‌باری از تجربه، ضمن ورود هدفدار به ساحت ایران شناسیِ معاصر، خدمات ارزشمندی را به معرفی معارف انقلاب اسلامی و خط فکری تشیع به جهان اسلام‌ خصوصاً لبنان عزیز نموده است بطوریکه تاکنون دهها کتاب و صدها مقاله از سوی ایشان تالیف و یا ترجمه شده است. 
من امروز مفتخرم از طرف خودم و از سوی وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری و همچنین جامعه علمی جمهوری اسلامی ایران از خدمات گران‌سنگ و اثربخش سرکار خانم دکتر دلال عباس که بدون تردید به نزدیک تر شدن دو ملت فرهنگ دوست ایران و لبنان نیز کمک شایان توجهی کرده است، سپاسگزاری کنم. 
اهدای جایزه سیزدهمین جشنواره بین‌المللی فارابی ( به عنوان یکی از معتبرترین جوایز علمی جهان اسلام در عرصه علوم‌ انسانی و اسلامی ) در حضور آیت الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران به دکتر دلال عباس، گویای قدرشناسی جامعه علمی ایران از دکتر دلال عباس است و مایلم خوشحالی خودم را از برگزاری این نشست فاخر جهت تقدیم جایزه فارابی به دکتر دلال عباس و نیز نکوداشت منزلت علمی این بانوی ارجمند لبنانی ابراز کنم. 
از وزیر محترم فرهنگ کشور دوست و برادر لبنان، جناب آقای محمد وسام المرتضی به خاطر مشارکت و حضور در برگزاری این نشست که در حقیقت بزرگداشت مقام علم و عالم محسوب می شود، به طور خاص، متشکرم. همچنین از حضرت حجت الاسلام والمسلمین کمیل باقرزاده، رایزن‌ محترم فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بیروت به خاطر فراهم سازی مقدمات این نشست سپاسگزارم.
از خداوند متعال سلامتی و طول عمر دکتر دلال عباس را مسألت نموده و امیدوارم در آینده شاهد آثار علمی جدیدی از ایشان در عرصه ایران شناسی و مطالعات انقلاب اسلامی باشیم. 
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

 

دفعات مشاهده: 397 بار   |   دفعات چاپ: 85 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر


کلیه حقوق این وبگاه متعلق به پانزدهمین جشنواره بین‌المللی فارابی است.

طراحی و برنامه‌نویسی: یکتاوب افزار شرق